Co to jest cukrzyca i jak się ją leczy?

CO TO JEST CUKRZYCA?

  Cukrzyca jest to przewlekła choroba, w której trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub produkowana insulina nie jest prawidłowo wykorzystywana przez komórki ciała człowieka. Człowiek w swojej codziennej aktywności psychicznej i fizycznej potrzebuje energii. Aby poszczególne komórki mogły zużytkować glukozę jako materiał energetyczny, musi być obecna we krwi insulina.

OBJAWY

  • zmęczenie,
  • osłabienie,
  • wielomocz,
  • zwiększone pragnienie,
  • nadmierny apetyt,
  • chudnięcie,
  • u osób starszych może mieć przebieg łagodny, utajony, bez charakterystycznych objawów – nie boli.
     

DIAGNOSTYKA

Przy braku objawów u każdej osoby po 45. roku życia należy raz w ciągu trzech lat przeprowadzić badanie glikemii (poziomu cukru we krwi). Bez względu na wiek badanie glikemii należy przeprowadzać u osób z następujących grup ryzyka:

  • z nadwagą – jeżeli cukrzyca występuje rodzinnie,
  • mało aktywnych fizycznie – jeżeli w poprzednim badaniu glikemia była powyżej 100 mg/dl,
  • kobiety, które urodziły dziecko o masie ciała powyżej 4 kg lub miały stwierdzoną cukrzycę ciężarnych,
  • kobiety z zespołem policystycznych (wielotorbielowych) jajników,
  • z nadciśnieniem tętniczym, hiperlipidemią (podwyższone normy cholesterolu),
  • z chorobą układu sercowo-naczyniowego.

INTERPRETACJA WYNIKU

# Glikemia przygodna (o dowolnej porze dnia) – 200 mg/dl i powyżej przy towarzyszących objawac – oznacza cukrzycę

# Glikemia na czczo (8-14 godzin od ostatniego posiłku)

 ^poniżej 100 mg/dl – wynik prawidłowy

 ^100-125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo – należy wykonać test doustnego obciążenia  glukozą 75g

 ^126 mg/dl i powyżej – cukrzyca (badanie należy powtórzyć)

# Glikemia 120 minut po obciążeniu 75g glukozy

 ^poniżej 140 mg/dl – prawidłowa tolerancja glukozy

 ^140-199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy

 ^200 mg/dl i powyżej – cukrzyca

KLASYFIKACJA CUKRZYCY

  1. Cukrzyca typu 1 – charakteryzuje się bezwzględnym niedoborem insuliny, występuje u osób młodszych, najczęściej u dzieci i młodzieży, zwykle zaczyna się nagle, a w leczeniu jedyną metodą jest zastosowanie insuliny.
  2. Cukrzyca typu 2 – jest najczęściej występującą formą tej choroby, dotyczy 90% wszystkich chorych, zwykle rozwija się u osób po 40. roku życia, otyłych, u których w rodzinie ktoś chorował na cukrzycę, początkowo przebiega bezobjawowo. W leczeniu stosuje się ograniczenia dietetyczne, wysiłek fizyczny, następnie doustne leki przeciwcukrzycowe. Zwykle po kilku latach trwania choroby konieczne jest zastosowanie insuliny.
  3. Specyficzne rodzaje cukrzycy o różnej etiologii: defekty genetyczne, choroby trzustki, schorzenia endokrynologiczne, spowodowana przez leki (sterydy, tiazydy, leki antypsychotyczne), zakażenia.
  4. Cukrzyca ciążowa.

PRAWIDŁOWE WARTOŚCI GLIKEMII (poziomu cukru we krwi)

Prawidłowy poziom cukru na czczo w osoczu krwi żylnej wynosi 60-99mg/dl.

STAN PRZEDCUKRZYCOWY

Stan przedcukrzycowy rozpoznaje się wtedy, gdy wartości glikemii na czczo są podwyższone, ale nie wyższe lub równe 126mg/dl, czyli nie spełniają kryterium rozpoznania cukrzycy. Wyróżnia się dwa takie stany, jest to: nieprawidłowa glikemia na czczo, gdy poziom cukru wynosi 100-125mg/dl oraz nieprawidłowa tolerancja glukozy, gdy w 120min testu doustnego obciążenia 75g glukozy wartości glikemii mieszczą się w granicach 140-199mg/dl.

JAK ROZPOZNAĆ CUKRZYCĘ?

Cukrzycę rozpoznaje się gdy: - stężenie glukozy na czczo jest większe lub równe 126mg/dl (w dwukrotnym badaniu). Konieczne jest oznaczenie glikemii w krwi żylnej, a nie włośniczkowej (badanie za pomocą glukometru nie jest diagnostyczne jeśli chodzi o rozpoznanie cukrzycy). - stężenie glukozy we krwi w 120min po doustnym obciążeniu 75g glukozy jest większe lub równe 200mg/dl; - stężenie glukozy we krwi w przygodnym badaniu jest większe lub równe 200mg/dl oraz występują objawy cukrzycy, takie jak: wzmożone pragnienie, zwiększone oddawanie moczu, zmniejszenie masy ciała. Badanie w kierunku cukrzycy, czyli oznaczenie poziomu cukru we krwi na czczo, powinno wykonywać się co 3 lata u osób w wieku powyżej 45. roku życia.

KTO JEST NARAŻONY NA ZACHOROWANIE NA CUKRZYCĘ?

Większe ryzyko zachorowania na cukrzycę występuje:

  • u osób z nadwagą i otyłością (BMI>25kg/m2) - u osób z obciążonym wywiadem rodzinnym co do cukrzycy,
  • u osób, u których stwierdzono już nieprawidłowy poziom glikemii na czczo (>100mg/dl) lub nietolerancję glukozy,
  • u kobiet, które urodziły dziecko o masie ciała > 4kg,
  • u osób z nadciśnieniem tętniczym (>140/90mmHg),
  • u osób z hiperlipidemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów),
  • u kobiet z zespołem policystycznych jajników,
  • u osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

W wyżej wymienionych przypadkach badanie w kierunku cukrzycy należy wykonać niezależnie od wieku.

CUKRZYCA TYPU 1

Cukrzyca typu 1 ujawnia się zwykle u dzieci i ludzi młodych. W tym typie cukrzycy trzustka nie produkuje insuliny – hormonu niezbędnego do przemiany glukozy. Nie są jeszcze dokładnie znane czynniki doprowadzające do uszkodzenia trzustki. Choroba zwykle rozpoczyna się nagle, występują takie objawy jak: zwiększone pragnienie, częste i obfite oddawanie moczu, senność, osłabienie, chudnięcie, pogorszenie ostrości wzroku, nawracające zakażenia skóry. Przy silnie wyrażonych objawach konieczna jest hospitalizacja i jak najszybsze rozpoczęcie leczenia insuliną.

CUKRZYCA TYPU 2

 Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią tej choroby. Zwykle ujawnia się w wieku dojrzałym, a częstość jej występowania wzrasta z wiekiem. Choroba rozwija się z powodu nadmiernego spożycia wysokokalorycznych posiłków przy niewielkiej aktywności fizycznej. Cukrzycy typu 2 zazwyczaj towarzyszy otyłość, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz choroba niedokrwienna serca. Znacznie rzadziej występuje u osób szczupłych. Cukrzyca typu 2 przez wiele lat może przebiegać bezobjawowo i dlatego przez długi czas dana osoba nie jest świadoma swojej choroby. Leczenie rozpoczyna się zazwyczaj od diety, redukcji masy ciała. Wskazany jest umiarkowany wysiłek fizyczny. W terapii cukrzycy typu 2 stosuje się leki doustne obniżające poziom cukru. W niektórych przypadkach, gdy nie osiąga się dobrej kontroli glikemii, konieczne jest zastosowanie insuliny.

LECZENIE

  • modyfikacja stylu życia,
  • wdrożenie zasad zdrowego odżywiania,
  • leczniczy wysiłek fizyczny,
  • samokontrola,
  • systematyczna kontrola lekarska,
  • farmakoterapia (leki doustne lub insulina).

POWIKŁANIA CUKRZYCY

Utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom cukru jest przyczyną uszkodzenia małych naczyń krwionośnych i dużych tętnic. Doprowadza to do zaburzenia ukrwienia i uszkodzenia wielu narządów. Konsekwencją tego procesu są przewlekłe powikłania cukrzycy:

- retinopatia cukrzycowa – jest to uszkodzenie narządu wzroku związane ze zmianami w siatkówce, prowadzi to do upośledzenia widzenia

- nefropatia cukrzycowa – polega na uszkodzeniu nerek, a dokładnie kłębuszków nerkowych odpowiedzialnych za filtrowanie krwi i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Ten proces, trwający kilkanaście lub kilkadziesiąt lat, prowadzi stopniowo do niewydolności nerek.

- neuropatia cukrzycowa – jest to uszkodzenie nerwów w przebiegu cukrzycy. Najczęściej jest to polineuropatia obwodowa, która objawia się uczuciem palenia i pieczenia stóp i dłoni, głównie nocą.

Cukrzyca przyśpiesza powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, doprowadzając do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, choroby niedokrwiennej kończyn dolnych, udaru mózgu.

Celem leczenia chorych na cukrzycę jest zapobieganie powikłaniom i zapewnienie poprawy jakości życia. Aby to osiągnąć, należy dążyć do wyrównania glikemii, skutecznie leczyć nadciśnienie tętnicze i zaburzenia lipidowe, które zwykle towarzyszą cukrzycy. Konieczna jest również edukacja pacjenta w zakresie samokontroli, odżywiania i aktywności fizycznej. Chorzy leczeni insuliną muszą opanować zasady podawania insuliny i obsługi wstrzykiwacza. W zapoznaniu się z tymi problemami niezbędna jest pomoc pielęgniarki edukacyjnej.

Ta strona korzysta z plików cookie

Korzystamy z danych lub plików cookies w Twojej przeglądarce, w celu personalizacji i poprawy wygody korzystania z naszej strony, analizy aktywności na stronie co pomaga wspierać nasze działania marketingowe i sprzedażowe, wyświetlania spersonalizowanych reklam w oparciu o informacje na temat Twoich zainteresowań (obejmujące Twoją aktywność na naszej stronie lub w innych witrynach) oraz Twojej lokalizacji. Poniżej możesz zmienić ustawienia przeglądarki, by blokować niektóre lub wszystkie pliki cookie.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu TZMO SA z siedzibą pod adresem ul. Żółkiewskiego 20/16 87-100 Toruń

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

 

5.    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) Google Analytics _utma, _utmb, _utmc, _utmz -  strona https://www.szpitalmatopat.pl/ zezwala serwisowi Google Analitycs pobierać pliki cookie podczas odwiedzin na stronie. Pliki te pozwolają śledzić:
- pierwszą i ostatnią stronę odwiedzaną przez Użytkownika i łączną ilość Jego odwiedzin na stronie,
- ile czasu Użytkownik spędza na każdej z podstron naszej strony,
- w jaki sposób Użytkownik odwiedza stronę, np. przez jakie urządzenie, jaką wyszukiwarkę, system operacyjny, rozdzielczość ekranu,
- jak użytkownik trafił na stronę, włącznie z informacją o słowie kluczowym wpisanym do wyszukiwarki, wyszukiwarce lub informacją o stronie, na której użytkownik znalał odnośnik do https://www.szpitalmatopat.pl

b) identyfikacja sesji użytkownika - session - Plik cookie wykorzystywany do identyfikacji sesji użytkownika, wygasa wraz z opuszczeniem przez użytkownika strony. Wykorzystywany jest do przechowywania informacji o:

- aktualnie wykorzystywanym języku strony
- dacie i godzinie odwiedzin.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

źródła informacji: http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zapisz wybór Zatwierdź wszystko